Pages

2011. május 21., szombat

Kate Morton: Felszáll a köd - mint egy jól összeollózott szakdolgozat

Szakdolgozat értékelési időszak van. Ez nálam arról is szól, hogy keresem az önálló gondolatokat, észrevételeket, hiszen mindannyian ugyanazokat a szakirodalmakat olvassuk, tehát azt már ismerem, mit írtak mások:). Ebbe a kontextusba kifejezetten passzol a Felszáll a köd című regény, amit megvallom, tisztességből olvastam végig. Mert, hogy végig az volt az érzésem, ezt már olvastam valahol. 

A történet röviden annyi, hogy egy híres költő tragédiájának körülményeiről film készül, amihez segítségül hívják azt az immár igen idős szobalányt, aki talán tud valamit a régi eseményekről. A film készülésével párhuzamosan kerülnek felszínre az egykori szobalány, Grace emlékei a családról, akiknél szolgált, a testvérekről, a többi úrias és kevésbé úrias cselédről. Ezeket a visszaemlékezéseket olvashatjuk, és persze a végén a lepel lehull....
Szóval meg van ez írva rendesen, csak hát ... Úgy érzem, hogy azoknak, akik olvasták az alábbi lista tartalmát, mint jómagam, nem lesz kifejezetten új az élmény. A tartalomhoz illesztettem a hasonló tartalmú regény címét. Nekem ezek jutottak eszembe az olvasás közben.

Fiatal lány szolgálóként, alárendeltként egy idegen házban: Charlotte Bronte: Jane Eyre
Idős ember visszaemlékszik egy fiatalkori tragédia körüli titkokra, pl.: Sara Gruen: Vizet az elefántnak vagy Joanne Harris: Ötnegyed narancs vagy Diane Setterfield: A tizenharmadik történet
Az angol arisztokrácia és a szolgálók viszonya, pl.: Kazuo Ishiguro: Napok romjai
Tragédia és pisztolylövés egy partin, pl.: Anna Rice Mayfair trilógiája
Szoros kapcsolat lánytestvérek között, pl.: Audrey Niffenegger: A Highgate temető ikrei

Élvezhetőbb lett volna a regény, ha nem ismerős valahonnan, vagy a fentieket nem az utóbbi öt évben olvasom és kedvelem meg, vagy nem rongyosra olvasott (Jane Eyre). Sőt, lehet, hogy másnak az is lesz. Ez a leírás semmiképp ne tartsa vissza.

Nekem így, egy tisztes iparosmunka.
Értékelés: közepes/jó (3/4)

Megjelenési adatok: Könyvmolyképző Kiadó, Szeged, 2010
Beszerzés: könyvesbolt

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése